Alegerea lui Sorin Oprescu in functia de primar al Bucurestiului are nu doar un impact politic major, ci si efecte economice. Greu cuantificabile acum, aceste efecte vor putea fi sesizate pe doua paliere. Primul tine de o posibila reorientare a sponsorilor importanti de partid, odata cu pierderea majora suferita de PD-L. Al doilea palier tine de executia bugetara in Bucuresti.
Sa detaliem.
1. Migratia sponsorilor politici. Exercitiul democratic arata ca rareori sponsorii - in speta, companii care doneaza bani partidelor politice contra unor servicii - ramin fideli unui partid politic sau unei coalitii. Conduse de manageri cu un excelent simt de orientare, companiile se regrupeaza rapid in jurul invingatorilor sau partidelor cu potential de invingator.
Or, la aceste alegeri locale, PD-L a primit un semnal negativ din partea electoratului, oricit de mult l-ar edulcora liderii sai. Procentele obtinute de PD-L sunt mici fata de asteptarile create de sondaje, iar pierderea unor orase precum Bucurestiul reprezinta semnale serioase de alarma.
Sponsorii le simt perfect si, discret, incep sa-si utilizeze busola politica. Mai devreme sau mai tirziu, Sorin Oprescu se va impaca, probabil, cu PSD-ul. Un PSD aflat in opozitie de patru ani, secatuit de resurse financiare, nu va putea spune NU unui om care poate veni cu o zestre insemnata.
2. Executia bugetara din Bucuresti. Sorin Oprescu va avea o misiune ingrata, cu un Consiliu General in care aproximativ 40% din locuri sint ocupate de PD-L. Pentru a-si impune punctele de vedere, Oprescu va avea de negociat in fiecare zi. Vor fi negocieri dure, pentru ca bete in roate ii vor pune si reprezentantii PNL, si cei ai PSD.
Soarta unor proiecte importante va depinde, uneori, de un vot. La fel si imprumuturile uriase, la fel si emisiunile de obligatiuni etc. Sint suficiente