Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, desemnarea Sibiului ca ca si Capitala culturala europeana, lipsa unor fenomene meteo care sa influenteze negativ incasarile de pe Litoral sau diversificarea curselor charter au reprezentat motoare de crestere pentru
Primii zece jucatori de pe aceasta piata au obtinut anul trecut afaceri de peste 240 de milioane de euro, fata de cele 192 de milioane de euro adunate in 2006, potrivit datelor primite de la companii.
Pentru anul acesta previziunile sunt si mai optimiste, startul bun fiind dat de evenimente precum Summitul NATO care a avut loc in aprilie la Bucuresti sau de Campionatul European de fotabal unde Romania este din nou prezenta dupa o absenta de opt ani.
Potrivit datelor publicate de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT), anul trecut au sosit in Romania cu 10% mai multi turisti, in timp ce cu 25% mai multi romani au ales sa-si petreaca vacantele in strainatate in conditiile in care destinatiile preferate ale romanilor au ramas in continuare Grecia, Bulgaria, Turcia, Spania si Italia. Cresterea a fost stimulata si de marirea numarului de curse charter astfel incat pentru cele peste 30 de destinatii catre care touroperatorii membri ANAT au operat au fost inregistrate 80 de curse charter in 2007.
Desi marea majoritatea a romanilor aleg in continuare destinatii traditionale, la nivelul anului trecut s-a conturat o crestere accentuata pe segmentul destinatiilor exotice sau al croazierelor.
Astfel, mai multi turisti ca in anii precedenti se indreapta catre destinatii exotice sau indepartate, precum Africa (Kenya), Dubai, America Latina, America de Nord, Australia, Noua Zeelanda si Japonia.
Pe partea de croaziere, potrivit agentiilor de turism, anul trecut numarul pachetelor vandute pe piata locala a crescut cu aproximativ 50% fata de 2006, pana la un nivel de 3.000 de