La Torino există o comunitate care se ocupă de îngrijirea minorilor străini adunaţi de pe stradă de către poliţie. Este o casă închisă şi strict supravegheată căreia i-au trecut
La Torino există o comunitate care se ocupă de îngrijirea minorilor străini adunaţi de pe stradă de către poliţie. Este o casă închisă şi strict supravegheată căreia i-au trecut pragul din 2003, de când a fost înfiinţată, 525 de copii străini, dintre care 178 de naţionalitate română. Numai din 2006 şi până azi au fost aduşi aici 55 de copiii, dintre care 23 de băieţi şi 32 de fete cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani.
Această comunitate (să o numim "casa K"), a fost înfiinţată din necesitatea unei structuri unde copiii în dificultate să locuiască temporar până la clarificarea situaţiei lor din punct de vedere legal. S-a urmărit încă de la început un proces de reeducare a acestor copii cu scopul de a îi integra în societate şi de a îi determina să renunţe la viaţa pe care o aveau până atunci.
Copiii sunt găsiţi pe stradă în diferite situaţii: cei mai mulţi sunt abandonaţi în voia sorţii, alţii sunt prinşi la furat. Există alte cazuri când copii sunt maltrataţi sau fug de acasă. Sunt adunate de pe stradă fetele care se prostituează. Unele dintre acestea îşi denunţă singure exploatatorii.
Maurizio Tartarini, 56 de ani, psihologul "casei K", ne povesteşte că fetele care au fost constrânse să se prostitueze beneficiază aici de protecţie maximă faţă de "peştii" lor care ar veni să le recupereze, dacă ar afla unde sunt. "Proxeneţii au schimbat însă tactica în ultimii ani. Dacă înainte foloseau forţa pentru a le trimite pe stradă, acum le fac cadouri scumpe şi le creează o viaţă plină de lux. Drept urmare, ele nu îl mai văd pe proxenet ca pe un răufăcător, ci ca pe logodnicul lor. Aşa că a devenit foarte dificil să se răscoale împotriva celor care le exploatează".
D