» In judetul Vaslui exista un deal botezat de localnici Movila lui Burcel. Legenda spune ca stefan cel Mare ar fi daruit aceste pamanturi unui fost soldat de-al sau, ranit in lupta.
» Un calugar arhimandrit, doctor in filologie si teologie, a inceput sa construiasca aici o manastire si un camin pentru adapostirea zecilor de batrani din satele din jur ramasi singuri pe lume.
Ne intampina un om intre doua varste, cu o barba lunga si ochi surazatori. Ca si stapanul ei, casa are ceva iesit din comun, prin felul in care a fost ridicata, pe niste piloni din beton, astfel incat intregul corp, din lemn, nu atinge pamantul, pare mai degraba ca pluteste in aer. Interiorul te invaluie repede intr-un aer familiar. Camerele sunt pline de carti si fotografii. Prezenta cartilor nu e deloc intamplatoare, atat timp cat gazda noastra, stefan Gusa, are doctoratul in filologie si teologie, iar acum isi pregateste lucrarea de doctor in filosofie. A scris doua carti si mai mult de 100 de studii in domeniile pe care le stapaneste. Pe acest om l-am intalnit in pustiu, chiar pe coama unei movile, undeva in inima Moldovei, intr-un loc care pastreaza si azi o legenda de pe timpul lui stefan cel Mare.
Stefan ce Mare si soiman Burcel
Drumul de la Barlad spre Vaslui e dominat la un moment dat de o forma de relief ciudata, ca un pinten iesit dureros din strafundul pamantului. Tentatia de a vedea ce e acolo depaseste gandul celui care ar vrea sa treaca mai departe nepasator. si cum toata Moldova e plina de mituri cu stefan cel Mare, nu se putea ca si aici, in dreptul comunei Codaesti, sa nu ramana o farama din vremurile cele vechi. E chiar povestea movilei. Toata lumea din zona o stie drept Movila lui Burcel. Se spune ca soiman Burcel era un razes care scapatase, din cauza ranilor suferite in razboaie. Atat de sarac era taranul incat nu avea unelte sa munceasca