» Respingerea prin referendum de catre irlandezi a Tratatului de la Lisabona provoaca o noua criza a UE, la trei ani dupa ce votul negativ al olandezilor si al francezilor a "ingropat" Constitutia europeana.
18 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (printre care si Romania) au ratificat deja, prin vot parlamentar, Tratatul de la Lisabona. Dar, ca si defuncta Constitutie pe care incearca sa o resusciteze, nici acest tratat nu a trecut de confruntarea cu votul popular, fiind respins in Irlanda, singurul stat membru al UE obligat de legislatia nationala sa organizeze referendum.
Tratatul a preluat reformele institutionale propuse in Constitutia europeana. Una dintre cele mai importante modificari este introducerea functiei de presedinte al Consiliului European, cu un mandat de doi ani, in locul presedintiei semestriale, exercitate prin rotatie de catre statele membre ale UE. De asemenea, unanimitatea necesara in luarea deciziilor importante ar urma sa fie inlocuita, inclusiv in domeniul apararii si in cel al politicii externe, cu majoritatea calificata, fiecare stat avand un numar de voturi prestabilit. De aici a venit unul dintre principalele motive de suspiciune pentru alegatorii irlandezi, care se tem ca interesul pe care il manifesta Franta pentru apararea europeana, de exemplu, ar putea duce la presiuni care ar periclita neutralitatea Irlandei.
Dincolo de "specificul national", votul negativ de la referendumul din Irlanda a fost provocat, la fel ca in Franta si in Olanda, de distantarea institutiilor europene de cetateni, care le percep ca pe o masinarie creata si mentinuta in viata de birocrati.
Deceptie si Ingrijorare
Presedintia slovena a UE "regreta profund" rezultatul scrutinului din Irlanda si le va cere explicatii oficialilor irlandezi, la summitul care va avea loc saptamana viitoare. P