Bancile continua cursa pentru atingerea unui profit net anual de un miliard de euro: dupa primele patru luni au realizat aproape jumatate din profitul net inregistrat pe intreg anul trecut, de circa 825 milioane de euro.
In martie si aprilie ritmul lunar de crestere al castigurilor a fost de peste 35%, tocmai in perioada in care piata locala a inceput sa resimta mai mult scumpirea lichiditatilor atat in valuta, cat si in lei, in contextul crizei financiare internationale.
De altfel, unii jucatori sustin ca primele patru luni au fost cele mai bune de cand sunt prezenti pe piata, desi asteptarile pentru viitor nu sunt prea optimiste tinand cont de conjunctura internationala.
Datele pe primul trimestru au aratat concentrarea puternica a profiturilor bancare la nivelul primilor cinci jucatori, in conditiile in care BCR si BRD au realizat aproape 65% din total. Situatia are toate sansele sa se mentina, in conditiile in care bancile mijlocii si mici care inca incearca sa castige cota de piata trebuie sa suporte costuri importante.
Desi chiriile pentru sedii sunt considerate foarte mari, bancile continua sa gaseasca spatii cu vad comercial, singurii competitori redutabili fiind farmaciile, cu care au ajuns sa-si imparta cele mai bune zone.
In acelasi timp, jucatorii incearca sa-si mareasca prezenta in marile centre comerciale. Numai in primele patru luni ale anului bancile au deschis 333 de unitati, totalul pietei apropiindu-se de 6.000. Extinderea este reflectata si prin cresterea numarului de salariati, care a urcat cu 2.315 in patru luni, pana la 5.814.
Din ce in ce mai multe banci incep sa se uite si la orasele mijlocii si mici, unde banii trimisi de romanii care muncesc in strainatate pot constitui o baza pentru cresterea numarului de clienti care sa aiba relatii constante cu o banca.
In ciuda vitezei rapide de cres