Bursa locurilor de muncă pentru românii din străinătate va ajunge şi la Torino, oraşul cu cea mai numeroasă comunitate de români din nordul Italiei. Pe lângă firmele care vor veni
Bursa locurilor de muncă pentru românii din străinătate va ajunge şi la Torino, oraşul cu cea mai numeroasă comunitate de români din nordul Italiei. Pe lângă firmele care vor veni să prezinte oferta de muncă din ţară, anul acesta autorităţile administraţiei publice române vor face o campanie de informare.
Pliantele vor oferi informaţii românilor aflaţi la Torino despre drepturile şi obligaţiile pe care le au ca municitor în Italia şi ce riscuri îşi asumă când lucrează la negru. În plus, Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse a pregătit materiale informative despre cum se poate deschide o firmă în România şi care sunt oportunităţile de finanţare europene.
Iniţiativa este sprijinită de Consulatul General de la Torino şi de Primăria din Torino. Consulul Alexandru Dumitrescu s-a implicat activ în campania de informare a românilor cu privire la această bursă. "Noi am pregătit fluturaşi ce vor fi împărţiţi la biserici, în pieţe şi în toate locurile de întâlnire a românilor", declară acesta.
Salariu pe bucăţi
Pe orice şantier din Torino se află cel puţin un muncitor român. Florin Daraban, 24 de ani, munceşte ca instalator, dar în România are calificarea de tehnician silvic. Bursa locurilor de muncă îl interesează, pentru că ar vrea să se întoarcă la Covasna în cel mult doi ani.
Fratele său este tâmplar şi îl va ajuta să-şi construiască o casă. S-ar întoarce pentru un salariu de minim 800 de euro, cu toate că aici câştigă 1300 de euro. "Fostului patron pentru care am lucrat i-am intentat proces pentru că nu mi-a plătit două salarii. Nici cel pentru care lucrez acum nu este serios cu banii. Mi-i dă cu ţârâita. Dacă mi se oferă ceva serios eu m-aş