Chiar daca nu sunt la fel de mari ca acelea ale executivilor americani, salariile directorilor companiilor europene au valori mult prea mari in comparatie cu salariile angajatilor obisnuiti, ceea ce a dus la un atac dur venit dinspre clasa politica si la
Cand Wendelin Wiederking, CEO la Porsche, a devenit oficial cel mai bine platit om de afaceri din Europa anul trecut, cu un salariu anual estimat la 67 de milioane de euro (103 milioane de dolari), seful unei companii germane rivale si-a exprimat clar dezgustul, scrie Financial Times.
"Toata lumea are dreptul de a castiga un salariu decent. Dar 67 de milioane de euro? Este obscen. Se impotriveste oricarui principiu de egalitate sociala intalnit vreodata. Nu pot intelege cum isi justifica un asemenea salariu fata de salariul unui muncitor simplu", a declarat directorul executiv.
Daca pana si cei mai importanti sefi ai companiilor europene critica salariile colegilor lor, atunci capitalismul se confrunta cu o problema reala. In ultimele luni de zile, scandalurile legate de salariile extrem de mari ale unor directori executivi europeni au atins cote maxime, iar politicienii de pe intregul continent dezaproba in numele populatiei aceste practici.
Horst Kohler, presedintele Germaniei, a descris de curand pietele financiare globale drept "un monstru" care trebuie pus la locul lui, criticand "salariile bizar de mari" ale unor manageri. Jean-Claude Juncker, primul-ministru al Luxemburgului si presedintele grupului de ministri de finante ai zonei euro, a denuntat plata excesiva a unor directori executivi de companii drept o "calamitate".
Presedintele francez Nicolas Sarkozy i-a criticat pe "directorii hoti" si a cerut o "remoralizare" a capitalismului. Presedintele francez a mai afirmat ca este absolut normal ca un antreprenor de succes, care creeaza multe locuri de munca prin activit