Dobânzile bancare au revenit în actualitate. Economisirea la dobânzi de peste 10% se dovedeşte în această perioadă cel mai bun plasament. Puternicul recul al pieţei de capital şi
Dobânzile bancare au revenit în actualitate. Economisirea la dobânzi de peste 10% se dovedeşte în această perioadă cel mai bun plasament.
Puternicul recul al pieţei de capital şi blocajul celei imobiliare reaşază randamentele pe toate domeniile de plasamente financiare. După perioada neîntreruptă de creşteri, până la niveluri exagerate, corecţiile preţurilor reprezintă o nouă lecţie pentru micul investitor.
Portofoliile individuale trebuie construite cu ajutorul informaţiilor cât mai detaliate despre obiectul investiţiilor respective. Câştigurile mari nu mai pot veni rapid fără riscuri mari şi fără eforturi financiare deosebite. A apus vremea investiţiilor "după ureche".
Depozitele bancare în lei şi produsele de asigurări tip unit-linked iau, acum, faţa pieţei de capital şi a tranzacţiilor imobiliare
Noul context al evoluţiilor parametrilor macroeconomici, în special al inflaţiei, impune ca decizia de investire să se bazeze pe o cât mai aprofundată cunoaştere a produselor şi domeniilor vizate.
Traversăm un an al corecţiilor randamentelor, impuse de o conjunctură economică şi externă căreia piaţa financiară nu i se poate substitui. Până anul acesta, devenise un automatism ca orice tip de investiţie abordată să aducă un câştig "garantat". În afară de depozitele bancare, care acum revin în actualitate ca o alternativă de luat în calcul.
Noul context invetiţional readuce în discuţie pentru micul investitor noţiunea numită "portofoliul de plasamente". Odată cu variaţiile şi corecţiile evoluţiilor preţurilor diferitelor produse financiare se lărgeşte aria alternativelor investiţionale. În rândurile de mai jos, le-am avut în vedere doar pe cele