Persoanele ţintuite în scaunul cu rotile, care locuiesc în Cartierul Vest din Ploieşti, nu-şi pot plăti taxele şi impozitele locale la administraţia financiară unde sunt arondaţi. Sursa: Marius Nica
Şi asta deoarece instituţia funcţionează la etajul unei clădiri care nu are lift şi nici rampă de acces. „Ca să-mi plătesc impozitele ar trebui să iau autobuzul până în centru, unde pot să intru cu căruciorul, însă nici în autobuz nu mă pot urca, pentru că nu au rampe“, se plânge Eugen Ionescu, unul dintre ploieştenii cu dizabilitate locomotorie.
Responsabilitatea,pasată de autorităţi
Autorităţile locale dau din colţ în colţ. „Din păcate, în clădirea în care funcţionează serviciul de taxe şi impozite, nu se pot face amenajări speciale pentru facilitarea accesului persoanelor cu handicap locomotor“, recunoaşte viceprimarul Ploieştiului, Radu Socoleanu. Directorul Regiei Autonome de Transport Public (RATP) Ploieşti dă vina pe conducerea primăriei.
„Chiar anul acesta am propus achiziţionarea a 70 de autobuze cu podea joasă, însă investiţia a fost scoasă din bugetul local fără niciun motiv. În prezent avem doar cinci mijloace de transport care pot fi utilizate de persoanele cu handicap fizic“, declară Radu Popescu, directorul RATP Ploieşti.
Conducerea Inspectoratului Teritorial în Construcţii (ITC) Prahova propune alternative autorităţ ilor locale. „Cei de aici ar fi trebuit să folosească drept metodă alternativă utilajul de ridicare cu platformă mobilă, care poate fi acţionat, de persoanele cu dizabilităţi sau de oricine altcineva, prin simpla apăsare a unui buton. Astfel de utilaje sunt omologate şi permit transportul persoanei cu handicap cu ajutorul unor platforme, atât în plan orizontal, cât şi în plan înclinat“, a explicat inspectorul-şef al ITC Prahova, Constantin Predescu.
Eugen Ionescu inval