Avalansa scumpirilor din ultima vreme s-a resimtit in special in cazul legumelor si fructelor, astfel incat capsunile, ciresele, cartofii noi, precum si verdeturile de primavara, s-au scumpit cu peste 5%, raportat la celelalte produse din categoria marfurilor alimentare.
Alte scumpiri s-au inregistrat si in cazul combustibililor cu peste 2% precum si cel in sectorul serviciilor de ingrijire corporala, unde cresterile au fost de aproximativ 1%. In timp ce preturile fructelor si al legumelor autohtone au crescut cu 5%, valoarea celor din import, in special a citricelor, s-au ieftinit cu aproape 3 procente, pe fondul evolutiei mediei lunare a inflatiei care si-a continuat deprecierea, ajungand la nivelul de 0,4%, in luna mai, dupa ce in ianuarie, valoarea acesteia a fost de 0,8%.
Potrivit ministerului economiei si finantelor, in cazul relatiei inflatie-salarii, productivitatea reala a muncii in perioada ianuarie-aprilie 2008, fata de perioada similara a anului trecut a fost de 5,8%. De asemenea, castigul salarial a avut o crestere de 5,8%, ceea ce reprezinta faptul ca, costul fortei de munca nu a crescut deloc, majorarile salariale din ultima perioada nu au determinat cresteri ale valorii inflatiei.
In contextul in care alimentele detin 37,5% din totalul marfurilor care compun cosul zilnic, valoarea preturilor la alimente a suferit o crestere semnificativa cu 11,7%, astfel din februarie 2004 pana in aprilie 2008, cresterile de pret la alimente au evoluat sub pragul de 11%, in noiembrie 2007 atingand o valoare minima de 0,5%, care a revenit ulterior la un indice de peste doua cifre. Totodata, preturile din domeniul serviciilor au fost luna trecuta la o valoare temperata, revenind sub nivelul de 10%, iar preturile produselor nealimentare au inregistrat o usoara crestere, ajungand la un nivel de 5,66%.
Avalansa scumpirilor din ultima vreme s-a r