În derularea activităţii sale, orice firmă poate conta pe girul instituţiilor bancare, prin intermediul scrisorilor de garanţie În baza unui depozit sau a altor garanţii, băncile
În derularea activităţii sale, orice firmă poate conta pe girul instituţiilor bancare, prin intermediul scrisorilor de garanţie
În baza unui depozit sau a altor garanţii, băncile acceptă să devină garantul clienţiilor săi. Tot mai mulţi români au început să înţeleagă utilitatea acestui produs.
De regulă, băncile sunt cele care solicită clienţilor lor garanţii, atunci când acordă împrumuturi. Există însă şi situaţii în care instituţiile de credit sunt cele care oferă firmelor şi populaţiei garanţia lor, prin acordarea de scrisori de garanţie bancară (SGB).
Un astfel de produs reprezintă un înscris prin care o bancă, denumită garant, se angajează la plata unei anumite sume de bani, în favoarea unei persoane fizice sau juridice, denumită beneficiar, în cazul în care solicitantul scrisorii nu-şi va respecta obligaţiile sale contractuale.
Banca oferă clientelei scrisori de garanţie bancară care au ca obiect garantarea plăţii unor aprovizionări destinate activităţii curente, participarea la licitaţii, buna executare, restituirea avansurilor acordate sau plata taxelor vamale.
De asemenea, se poate garanta transportul mărfurilor aflate în tranzit, rambursarea unor credite acordate de alte instituţii de credit şi orice alt angajament comercial. La fel ca împrumuturile bancare, SGB se acordă pe baza unor garanţii.
Produsul poate fi obţinut foarte uşor dacă este garantat cu un depozit colateral. Dacă solicitantul nu dispune, însă, de un depozit, poate solicita scrisori de garanţie pe baza altor tipuri de garanţii, cum ar fi ipotecile, gajurile sau garanţii ale Fondurilor de Garantare.
În acest caz, este necesară o analiză mai amănunţită a solicitan