Efectivul de capre negre din Parcul Naţional Munţii Rodnei a crescut în mod neaşteptat. La evaluarea din acest an a efectivului de capre negre din Parcul Naţional Munţii Rodnei, judeţul
Efectivul de capre negre din Parcul Naţional Munţii Rodnei a crescut în mod neaşteptat. La evaluarea din acest an a efectivului de capre negre din Parcul Naţional Munţii Rodnei, judeţul Bistriţa-Năsăud, au fost observate 117 exemplare.
Recensământul a fost efectuat de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare, de Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei şi Agenţia pentru Protecţia Mediului, alături de reprezentanţi ai ocoalelor silvice, jandarmi şi salvamontişti. Presa locală s-a arătat nemulţumită din pricina lipsei de transparenţă a organizatorilor recensământului din această primăvară.
Pentru că autorităţile nu au lansat o invitaţie spre sectorul societăţii civile de a participa la evaluare au apărut şi comentarii nefavorabile. Mulţi sunt suspicioşi în privinţa cifrelor prezentate şi spun că valorile sunt "umflate pe hârtie" doar pentru a se putea mări norma de vânătoare.
Efective înjumătăţite faţă de 1990
Populaţia de capre negre, "Rupicapra rupicapra" din Munţii Rodnei, număra peste 300 de exemplare în 1988. Cinci ani mai târziu, a început diminuarea efectivelor. Neoficial, motivul principal, ştiut de toată lumea, a fost braconajul.
De altfel, imediat după constituirea Administraţiei Parcului Naţional Munţii Rodnei, în 2004, la prima numărătoare au fost observate doar 36 de exemplare. În primăvara anului 2007, numărul caprelor negre observate crescuse la 67. Dacă acum sunt 117, atunci putem spune că numărul caprelor negre s-a dublat în ultimul an.