Aproape o treime dintre primarii care au castigat sefia marilor orase sunt "pasari migratoare". Recent sau de-a lungul carierei politice, de frica sau din interes, ei au plecat de la partidul care i-a lansat sau i-a consacrat in politica locala.
Migratia primarilor a fost cea mai acuta in guvernarea din 2000-2004, cand PSD ajunsese sa aiba trei sferturi din primarii. Procesul s-a inversat spre Alianta D.A. in 2005, iar acum principalul beneficiar al miscarilor de trupe din teritoriu este PD-L.
Dintre primarii care au castigat sefia celor 41 de mari orase, 14 si-au parasit partidele care i-au lansat in cariera politica sau pe care le-au reprezentat ani de-a randul. Unii au facut-o cu ani in urma si in repetate randuri, primind eticheta de "traseisti", altii recent sau chiar in pragul alegerilor. Daca in 2001 campionul care ii primea pe migratori cu bratele deschise era PSD, in 2008 PD-L este principalul beneficiar: 7 din 15 primarii de mari orase au ajuns la PD-L gratie migrarii politice. Urmatorul partid in topul beneficiarilor este PSD, urmat de PNL.
Numarul mare de migratori inspre democrat-liberali este explicat de Adrian Sorescu, specialist in sisteme electorale, prin faptul ca PD-L este perceput ca un partid puternic care "pare capabil sa ia puterea la alegerile din toamna si este partidul care a dat presedintele tarii".
Mai mult de jumatate dintre primarii care au castigat alegerile locale in orasele resedinta de judet din partea PD-L au fost recuperati de la alte partide. Cei mai multi, patru la numar, au trecut de la PNL la PD-L in perioada premergatoare fuziunii Partidului Liberal Democrat (PLD), condus de Theodor Stolojan, cu PD. Astfel, Catalin Flutur, primarul municipiului Botosani, precum si Gabriel Boriga, primar la Targoviste, au trecut de la liberali la PLD in 2007.
Romania Libera Aproape o trei