Emitenţi mai puţin vizibili au înlocuit băncile, SIF-urile şi societăţile petroliere în topul rulajelor Turbulenţele externe au ridicat noi companii-vedetă pe bursa de la Bucureşti.
Emitenţi mai puţin vizibili au înlocuit băncile, SIF-urile şi societăţile petroliere în topul rulajelor
Turbulenţele externe au ridicat noi companii-vedetă pe bursa de la Bucureşti. Reconfigurarea portofoliilor a scos în prim-plan emitenţi din liga secundă.
Într-un timp-record, societăţi precum Amonil (AMO) şi Azomureş, (AZO) pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), sau Argus Constanţa (UARG), Comcereal Constanţa (CCRL) şi Albalact Alba Iulia (ALBZ), pe fosta piaţă electronică, şi-au făcut loc, printre cele mai lichide companii, în topurile rulajelor.
Dimensiunile reduse ale companiilor şi capacitatea mică de absorbţie a cererii din piaţă nu le vor impune, însă, pe termen lung în topuri, spun analiştii.
"Putem afirma doar că, în ultima perioadă, aceste companii sunt puţin mai vizibile. Sub nicio formă, acestea nu vor înlocui acţiunile consacrate de pe bursă", este de părere Iulian Panait, preşedintele societăţii de consultanţă KTD Invest.
Noile decizii investiţionale au fost dictate atât de indicatorii financiari atractivi ai companiilor în cauză, dar şi de evoluţia preţului la cereale sau a cotaţiilor petrolului pe pieţele externe.
"Psihoza petrolului şi a crizei cerealelor a propulsat noi companii în preferinţele investitorilor. Cu toate acestea, reorientările conjuncturale nu sunt, toate, sustenabile pe termen lung, în mare parte din cauza managementului companiilor", apreciază Florin Cătinaş, chief trader WBS România.
Ascensiuni puternice după rezultate
În plus, o bună parte a potenţialului de creştere al acestor companii a fost epuizat deja. După ce Azomureş a anunţat o cifră de afaceri netă în creştere cu 2