Principalul punct forte al unor oraşe precum Dresda sau Leipzig sunt preţurile extrem de mici. Analiştii estimează că echilibrarea acestora cu celelalte regiuni ale ţării este doar o
Principalul punct forte al unor oraşe precum Dresda sau Leipzig sunt preţurile extrem de mici. Analiştii estimează că echilibrarea acestora cu celelalte regiuni ale ţării este doar o chestiune de timp
Pentru investitor, cea mai mare atracţie o reprezintă, de obicei, achiziţiile strategice pe pieţele noi, "exotice", neexploatate. Acestea promit cele mai mari profituri pe termen scurt. Riscurile unor asemenea pariuri imobiliare sunt însă pe măsura randamentelor.
Acesta este motivul pentru care unii jucători imobiliari preferă investiţiile "sigure", pe termen lung. Una dintre cele mai stabile pieţe occidentale, Germania, oferă o destinaţie propice pentru această categorie de cumpărători.
În Germania de Est, preţurile locuinţelor par a fi atins deja punctul minim. Aceasta, după ani buni de scăderi, ca urmare a exodului demografic dinspre est spre vest. În mod paradoxal, tocmai această situaţie reprezintă principalul argument forte al unei investiţii în oraşele din estul ţării.
Deoarece piaţa imobiliară are o evoluţie ciclică, următoarea etapă după scădere o reprezintă stabilizarea şi apoi, din nou, creşterea.
Analistul Artur Silvestri este de părere că, dat fiind că piaţa germană este una stabilă - poate chiar cea mai stabilă dintre ţările occidentale -, mari diferenţe de preţuri între regiuni nu pot exista pentru multă vreme.
Tendinţele de stabilizare sunt evidente
Acesta este motivul pentru care, pe termen lung, preţurile locuinţelor din est şi vest se vor echilibra. "În acest moment, tendinţele de echilibrare sunt evidente, aceasta se va petrece fără îndoială, însă nu peste noapte", notează Silvestri.
În acest context, da