CE BEM, CE MÎNCĂM ● Produsul are foarte multe calorii
Cantitatea foarte mare de zaharuri din acest produs poate pune în pericol pancreasul endocrin, dar şi pe cel exocrin. De asemenea, imprimă şi o valoare energetică foarte ridicată.
CE BEM, CE MÎNCĂM ● Produsul are foarte multe calorii
Cantitatea foarte mare de zaharuri din acest produs poate pune în pericol pancreasul endocrin, dar şi pe cel exocrin. De asemenea, imprimă şi o valoare energetică foarte ridicată.
Casali este un produs zaharos "cu interior cremos cu căpşuni, acoperit cu ciocolată (31%)", care are în compoziţie: "Zahăr, glucoză – sirop de fructe, masă de cacao, unt de cacao, pulpă de banană, umidifiant: sorbitol E 420, dextroză, lapte praf integral, căpşuni congelate (este egal cu 8% căpşuni proaspete în spumă), acizi: acid citric E 330, gelatină, agent gelifiant – agar – agar E 406, arome, zer pudră, lapte dulce, emulgator: lecitină de soia E 322, colorant carmin E 120, amidon din grîu. Substanţă uscată din cacao: minim 46% în ciocolată". 100 de grame de produs aduc un aport caloric de 1.600 kj (380 kcal) şi proteine 2g, carbohidraţi 68 g, grăsimi 12 g.
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune că produsul are un profil nutriţional extrem de dezechilibrat. Acesta este dat de excesul de zaharuri rafinate cu index glicemic ridicat (zaharoză, glucoză), dar şi cu absorbţie lentă (amidon). În urma consumului repetat al desertului, pancreasul endocrin, dar şi cel exocrin vor fi agresate şi vor fi obligate ca într-o perioadă foarte scurtă să producă o cantitate mai mare de insulină. Produsul conţine şi o sursă de lactoză, de care consumatorii cu intoleranţă trebuie să ţină cont. În compoziţie intră şi un colorant antrachinonic (E 120 carmin), care poate provoca alergii, rinite, astm sa