Autoritatea de Reglementare în Energie estimează că majorarea de preţ va fi de două cifre, dar nu mai mare de 20 de procente Distribuitorii E.ON Gaz România şi Distrigaz Sud cer o
Autoritatea de Reglementare în Energie estimează că majorarea de preţ va fi de două cifre, dar nu mai mare de 20 de procente
Distribuitorii E.ON Gaz România şi Distrigaz Sud cer o majorare de aproape 25% la 1 iulie a preţului gazelor pentru populaţie. Cauza: scumpirea gazelor importate din Rusia.
Reprezentanţii E.ON Gaz estimează deja pentru finele anului un preţ al gazului din import de 600 de dolari/1000 de metri cubi. Compania şi-a revizuit astfel în creştere previziunile privind preţul gazelor importate, după ce recent anticipa pentru importuri o valoare de 500 dolari/1000 mc, la finele anului.
"Evoluţia se bazează pe creşterea cotaţiilor ţiţeiului pe plan internaţional", a declarat Frank Hajdinjak, director general al E.ON Gaz România Holding. Potrivit acestuia, din cauza scumpirii gazelor din import este necesară o majorare a preţului gazelor livrate populaţiei cu 24% la 1 iulie. Gazele din import acoperă circa 35% din consumul populaţiei.
Directorul de preţuri şi tarife din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Gabriel Sârbu, a declarat însă că, în ciuda solicitărilor făcute atât de E.ON, cât şi de Distrigaz Sud, majorarea de preţ care va fi aplicată la 1 iulie va fi de sub 20%, fără a preciza cifra exactă. "Aproape sigur procentul de majorare va avea două cifre la 1 iulie", a precizat, pentru "Adevărul" oficialul ANRE.
Importurile, mai scumpe cu 25%
În prezent, gazele importate din Rusia costă circa 430 dolari/1000 mc, în condiţiile în care la finele anului trecut erau evaluate la 315 dolari/1000 mc.
Surse din piaţă ne-au declarat că la nivel mondial contractele Forward cu gaze naturale s-au î