Presedintele DLAF, Ovidiu Obleaga, sustine intr-un interviu acordat NewsIn ca DNA intarzie rezolvarea dosarelor privind fraudarea fondurilor europene, riscand astfel sa depaseasa termenul de prescriptie. Intr-o declaratie pentru HotNews.ro, Livia Saplacan, purtator de cuvint al DNA, spune ca exista 55 de dosare penale trimise in judecata, doar o parte dintre acestea fiind ca urmare a sesizarilor DLAF. Cit priveste termenul de prescriptie, acesta este de 15 ani, iar DNA mai are in lucru doar 3 dosare ramase din 2005.
Doua institutii care lupta impotriva coruptiei in Romania s-au contrazis astazi in declaratii. Seful DLAF sustine intr-un interviu acordat NewsIn ca DNA-ul nu a trimis catre instante nici jumatate din dosarele de fraudare a fondurilor europene trimise de Departamentul pentru Lupta Antifrauda.
Prejudiciul celor 139 de dosare existente se ridica la 80 de milioane de euro. Recuperati nu sunt decat 5 %, timp in care DNA-ul are pe masa 55 de dosare, din care insa au decizii definitive doar 9.
In plus, seful DLAF, Ovidiu Oblega, isi exprima nelinistea in legatura cu trenarea lucrarilor pentru anumite cazuri care ar putea depasi termenul de prescriptie a raspunderii penale.
Intr-un comunicat remis HotNews.ro, DNA il contrazice pe seful DLAF, sustinind ca pericolul implinirii termenului de prescriptie este "aproape inexistent" si ca de fapt acest termen nu e de doi ani si jumatate, asa cum a sustinut presedintele DLAF, ci de “15 ani si numai intr-un numar restrans de situatii de 7 ani si 6 luni”.
Livia Saplacan, purtatorul de cuvint al DNA, a declarat pentru HotNews.ro ca “ au fost trimise instantei 55 de dosare vizind fraudarea fondurilor europene, dar ca doar o parte dintre acestea sint ca urmare a sesizarilor facute de DLAF”.
In plus, DNA mai precizeaza ca sesizarile DLAF nu se fac decat in ur