La patru zile după ce irlandezii au respins prin referendum Tratatul de la Lisabona, miniştrii de externe din ţările membre UE au recunoscut că nu sunt siguri că pot salva documentul ce ar
La patru zile după ce irlandezii au respins prin referendum Tratatul de la Lisabona, miniştrii de externe din ţările membre UE au recunoscut că nu sunt siguri că pot salva documentul ce ar fi urmat să asigure o mai bună funcţionare Uniunii Celor 27.
"Ar fi riscant să spunem că vom reuşi să resuscităm tratatul, când, de fapt, suntem în blocaj", a declarat la reuniunea de la Luxemburg Dimitrij Rupel, ministrul de externe sloven, a cărui ţară asigură preşedinţia UE.
"Trebuie să găsim o cale de ieşire, însă este mult prea devreme pentru a înainta soluţii sau propuneri", a afirmat, la rândul său, ministrul irlandez de externe, Micheal Martin.
Şeful diplomaţiei de la Dublin a mai afirmat că "nu există soluţii rapide de remediere" a situaţiei. Deocamdată, cele 26 de state europene, partenere ale Irlandei, nu acceptă un răspuns negativ şi majoritatea insistă ca ratificarea proiectului să continue.
Insistenţa Parisului supără
În paralel cu reuniunea de la Luxemburg, preşedintele francez Nicolas Sarkozy a sosit ieri la Praga, pentru discuţii cu liderii din Cehia, Ungaria, Slovacia şi Polonia. Liderul de la Paris a insistat pe continuarea ratificării Tratatului de la Lisabona, în pofida respingerii acestuia în Irlanda.
În replică, vicepremierul ceh Alexandr Vondra a afirmat că Franţa nu ar trebui să exercite presiuni asupra altor ţări pentru ratificarea tratatului.
Cehia se numără printre cele nouă state membre UE care încă nu au ratificat documentul, iar preşedintele ceh, euroscepticul Vaclav Klaus, se pronunţă în favoarea abandonării procesului de ratificare.