Recoltatul orzului a început de ieri, în sudul Doljului. Specialiştii estimează că producţia din acest an va fi bună, dar preţurile vor rămâne la mâna pieţei libere formate din angrosişti, proprietari de spaţii de depozitare.În sudul judeţului, pe nisipuri, a început recoltatul orzului, cu aproximativ o săptămână înainte faţă de restul judeţului. Specialiştii estimează că, de pe cele 3.898 de hectare cultivate, se va obţine o producţie medie de 2.321 kg/hectar. În cel mult zece zile, va începe recoltatul grâului de pe cele 171.873 de hectare. Estimările la grâu sunt încurajatoare, în sensul că se aşteaptă o producţie de 3.081 kg/hectar, una dintre cele mai mari producţii de grâu obţinute în ultimii 18 ani. „Producţia la grâu în acest an va fi foarte bună. Estimarea depăşeşte 3.000 kg/hectar şi cifra nu mai este umflată ca pe vremea CAP-ului. Din păcate, preţul grâului nu-l poate stabili producătorul, care de ani buni se străduieşte doar să supravieţuiască. Din experienţa anilor trecuti, preţul s-a decis în felul următor: din preţul grâului vechi, valabil la recoltat, se mai scad 20 de bani şi se obţine preţul grâului nou. Astfel, preţul grâului este de 90 de bani, din care scădem 20 şi obţinem 70. În jurul acestei cifre se va învârti preţul în acest an. Mai există o mică speranţă pentru producători: aceştia îşi vor putea relua ciclul de producţie. Dacă nu, va fi jale. Şi aşa, anul acesta producţia de păioase este cu mult mai mică decât cea a anului trecut, deoarece nu au fost bani pentru înfiinţarea culturilor“, a spus Traian Bulată, director adjunct al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Dolj.
Comercianţii oferă puţin, producătorii doresc un preţ rezonabil Sucursala Dolj a Asociaţiei Producătorilor Agricoli, condusă de Costel Iancu, s-a întâlnit săptămîâna trecută cu angrosiştii, în vederea negocierii preţului la cerealele păioase. „Ne-am în