Preşedintele Traian Băsescu se va întâlni, azi după-masă, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanţii FSLI – una dintre cele două federaţii din învăţământ care nu au semnat Pactul Naţional pentru Educaţie. Obiectul întâlnirii dintre şeful statului şi sindicalişti îl reprezintă obiecţiile pe care aceştia le-au formulat pe marginea Pactului. Este vorba, în primul rând, de politica de personal, formare şi informare, o nouă lege a salarizării şi asigurarea unor condiţii optime de muncă şi de viaţă pentru dascăli. „Un asemena pact, pe termen mediu şi lung, trebuie să aibă măcar un punct care să se refere în mod expres la unul dintre actorii principali din învăţământ, şi anume personalul didactic”, ne-a declarat preşedintele FSLI, Aurel Cornea.
Al doilea punct sensibil care va fi dezbătut cu şeful statului este legat de principiul finanţării „per capita“, unde, consideră sindicaliştii, se impune o politică flexibilă. În opinia liderului FSLI, „este anormal ca în mediul rural să se aplice aceleaşi reguli ca la oraş”. Pe de o parte, la sate, reţeaua şcolară nu permite alegerea şcolii, iar pe de altă parte, nu se ţine cont de condiţiile specifice unităţilor de învăţământ. Membrii FSLI vor semna Pactul Naţional pentru Educaţie doar dacă vor primi girul preşedintelui Băsescu că obiecţiile lor se vor regăsi atât în textul Pactului, cât şi în Pachetul de Legi ale Educaţiei. „Aş vrea să se înţeleagă foarte clar, FSLI nu stă numai cu bâta în mână şi cere salarii. Noi vrem o politică de personal, care să înceapă cu formarea iniţială şi să continue cu perfecţionarea şi asigurarea unor condiţii de mun că şi de viaţă, aceleaşi atât pentru cadrele didactice de la oraş, cât şi pentru cele din mediul rural”, a mai adăugat Aurel Cornea. (M. B.)
Preşedintele Traian Băsescu se va întâlni, azi după-masă, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanţii FSLI – una dintre cele două federaţii