» Cladirile de birouri reprezinta segmentul imobiliar cu cea mai spectaculoasa evolutie in arhitectura romaneasca de dupa ’90.
» Albumul "Birouri din Romania", editat de IglooMedia si lansat in cadrul Anualei de Arhitectura, reuneste 17 astfel de cladiri reprezentative.
» Albumul nu doreste sa alimenteze conflictele urbane dintre "conservatori" si "cei care promoveaza innoirea cu orice pret", insa subliniaza valoarea acestor cladiri in fata criticilor.
Dupa case si interioare de locuinte din Romania, seria Igloobest, editata de cea mai importanta revista romaneasca de arhitectura, continua cu un album dedicat cladirilor de birouri finalizate in ultimii ani. Potrivit editorilor, daca albumul ar fi aparut numai sase luni mai tarziu, multe alte cladiri ar fi putut participa la selectie, dinamica segmentului fiind remarcabila. "Cladirile de birouri, marca a functionarii organismului economic, devin si gest cultural acolo unde arhitectii trec dincolo de imbracarea in materiale standard si detalii de furnizor a unor volume banale rezultate din coeficientii urbanistici", scrie Bruno Andresoiu in prefata volumului. In plus, ceea ce impune imobilele de birouri in atentia arhitectilor si a publicului, pe langa miza lor economica, este faptul ca adesea sunt cladiri de gabarit mare, marcand zonele in care se gasesc prin dimensiuni si estetica. Desi autorii isi exprima increderea ca toate cladirile prezente in album implinesc conditia de a depasi cerintele functionalitatii, devenind gesturi culturale, majoritatea acestor cladiri au fost criticate exact din aceasta perspectiva. Volumetriile relativ simple sunt de multe ori rezultatul mai mult sau mai putin direct al coeficientilor urbanistici (inaltime maxima admisa, retragere de la strada etc.), in incercarea de a maximiza spatiul exploatabil imobiliar, iar estetica generala a cladirilor este