Pregătită cu mare pompă, descinderea turiştilor pe stâncă a fost împiedicată de lipsa unui debarcader adecvat Dorinţa Kievului de a transforma Insula Şerpilor într-o "mecca
Pregătită cu mare pompă, descinderea turiştilor pe stâncă a fost împiedicată de lipsa unui debarcader adecvat
Dorinţa Kievului de a transforma Insula Şerpilor într-o "mecca turistică" s-a soldat cu un prim eşec. Un vas de croazieră plin cu VIP-uri nu a avut unde să acosteze.
Deşi pe vasul "Krasnaia Strela" nu a fost niciun loc liber, primii turişti nu au putut pune piciorul pe stânca numită şi "Insula lui Achile".
Din cauza furtunii şi a debarcaderului neoperaţional, căpitanul a decis să se întoarcă, relatează presa de la Kiev. Cei 60 de pasageri au avut însă ocazia să admire de la bordul vasului farul şi marginile abrupte ale acestei bucăţi de uscat din Marea Neagră. În Insula Şerpilor a ajuns până la urmă un grup de oficiali, cu ajutorul unei bărci cu motor.
Hotel şi muzeu în baracă
Între timp, lucrările de amenajare a zonei sunt în toi, pentru ca viitorii turişti să aibă unde să bea o cafea sau chiar să înnopteze. De fapt, în vechile barăci ale grănicerilor se amenajează în prezent o cafenea şi un adăpost, pe care autorităţile ucrainene îl prezintă drept un "mic hotel".
Agenţiile turistice din Odessa au început deja să vândă bilete pentru croazieră în Insula Şerpilor, iar preţul unei călătorii echivalează cu 100 de dolari. Guvernatorul regiunii Odessa, Nikolai Serdiuk, a deschis în insulă şi un "muzeu de istorie şi arheologie", pe care l-au putut vedea doar oficialii care l-au însoţit.
"Muzeul", căruia i s-a alocat suma de 4.300 de euro, se află într-o veche baracă, iar printre puţinele exponate se numără câteva amfore greceşti şi o serie de artefacte descoperite în Insula Şerpilor.
Dispute şi controverse
Insula Şerpilor face