In loc sa ne lamentam, in loc sa blestemam soarta sau sa ne blestemam pe noi pentru intorsatura pe care au luat-o alegerile locale in Romania, in general, si la Bucuresti, in special, sa incercam a intelege, in zgomotul si furia pe care o transmit aceste alegeri, macar urma unui mesaj coerent pe care mintea l-ar putea prinde.
Participarea foarte slaba la vot, care face din Capitala o exceptie in tabloul general al tarii, arata nu numai, cum s-a spus, un dezinteres al populatiei fata de politica, ci si faptul mai mult decat probabil ca au votat in special acele segmente ale electoratului legate de aparatele politice, adica activistii partidelor respective. "Valoarea adaugata", adica acele voturi care au facut sa se incline balanta in favoarea dlui Oprescu, masiv votat de credinciosii PSD, vine din partea unor segmente defavorizate carora candidatul independent a stiut sa le faca promisiuni.
Domnul Vasile Blaga a aparut in diversele intalniri televizate drept un obsedat al traficului bucurestean. S-ar fi spus, mai degraba, ca ar fi candidat la un post de director al circulatiei decat la acela de primar general. In timp ce domnul Oprescu a avut, de ce sa nu o recunoastem, inteligenta sa vorbeasca (in termeni de altfel foarte vagi) si despre alte preocupari majore ale bucurestenilor, ca, de pilda, lipsa gradinitelor, lipsa locuintelor accesibile celor cu venituri modeste, lipsa facilitatilor acordate pensionarilor. El a schitat un program social. si aceasta tactica a prins, in ciuda sau poate tocmai din pricina modului neprecis in care a fost formulata.
Dl Blaga ar fi castigat daca s-ar fi ridicat la nivelul voturilor pe care partidul sau le-a primit in Bucuresti. Acest puseu in favoarea sa nu s-a produs, fiindca promisiunea ca peste doi ani vom petrece 50% din timp mai putin in trafic a parut, sa o spunem fara inconjur, cam meschina.