Foarte multi oameni, de diferite varste, au probleme in a se hotari asupra propriei identitati sexuale. Nu te poti trezi intr-o dimineata spunand ca esti sau nu homosexual sau lesbiana. Exista trei aspecte in legatura cu sexualitatea fiecaruia: identitatea, dorinta si comportamentul. Identitatea ta poate fi heterosexuala, in timp ce dorinta si comportamentul te pot surprinde. Afla in continuare ce inseamna o alegere sexuala diferita de cea a majoritatii.
Trebuie stabilit de la inceput ce este un heterosexual, o lesbiana si un homosexual. Heterosexualii sunt persoanele atrase de persoane de sex opus, nu au nici un gand, nici o fantezie cu persoane de acelasi sex, in timp ce lesbienele si homosexualii sunt persoane atrase de acelasi sex. Mai exista o a treia categorie: bisexualii, persoanele atrase de ambele sexe, nu neaparat in acelasi timp sau cu aceeasi intensitate.
"Negarea propriei sexualitati si a orientarii sexuale afecteaza identitatea persoanei si poate determina aparitia unor tulburari emotionale si de comportament", ne informeaza doamna psiholog A.C., de aceea este necesara interventia unui psiholog care sa-l ajute pe tanar sa-si identifice problemele.
Daca esti curios si te intrebi "oare cum este?" cu o persoana de acelasi sex, este ceva perfect normal. Asta nu inseamna ca nu esti heterosexual, ci ca esti "bi-curios". In cazul in care exista dubii, consultarea unui psiholog este metoda cea mai la indemana. "Acolo persoana poate fi sigura ca nu este judecata sau discriminata pentru ceea ce simte, este o relatie lipsita de riscuri emotionale si permite clarificarea multor proleme legate de identitatea sexuala si implicatiile acesteia", afirma psihologul.
Orientarea sexuala este influentata de o varietate de factori, biologici, sociali si psihologici, printre care si hormonii si mediul inconjurator. Desi originile o