Pentru a te bucura de frumuseţea acestor flori, este recomandat să respecţi câteva reguli de plantare şi de înmulţire. Sursa: Cezar Comănescu
Foarte apreciate pentru florile sale, clematitele cuceresc în scurt timp orice suport de căţărat, dând naştere unui decor fascinant. Supleţea le permite să fie cultivate în locuri foarte variate. Pot fi asociate chiar şi cu arbuşti, arbori sau trandafiri. Sunt uşor de cultivat dacă sunt respectate anumite reguli de plantare.
Pentru a face o alegere potrivită grădinii tale, trebuie să ai în vedere culoarea şi mărimea florilor, dar şi perioada de înflorire.
Cum se plantează
După cumpărare, dacă pământul este uscat, introdu ghiveciul într-un vas cu apă, pentru a umezi pământul. Sapă o groapă cu adâncimea şi lărgimea de două ori mai mari decât înălţimea vasului. Aşază înclinat bulgărele de pământ în care este rădăcina spre peretele sau suportul necesar, dar uşor distanţat de acesta (20-30 cm).
Protejează totuşi această zonă a clematitei care nu suportă soarele, cu ajutorul unor tufe de plante. Asigură-te că ai aşezat-o într-un sol bine drenat, căci nu suportă umiditatea stagnantă la rădăcini. Tufa de la bază va absorbi şi excesul de umiditate. Ea nu se va agăţa singură de suport, deci e necesar să o ajuţi să stea pe suportul ales. Orientează delicat tijele principale spre suport. Atenţie însă, pentru că acestea sunt foarte fragile!
Metode de tăieri
Clematitele se taie în moduri diferite, în funcţie de grupa din care fac parte.
> Clematis montana şi Clematis alpine nu prea au nevoie de tăiere, iar atunci când aceasta se face, trebuie realizată imediat după ofilire, deci în mai şi iunie.
> Toţi hibrizii care înfloresc de două ori se scurtează uşor între înfloriri, eliminând capsulele şi prima pereche de frunze, situat