din vorba-n vorba cu... octavian sever coifan
Singurul "nas" din Romania care a absolvit Institutul de la Versailles (Franta) se ocupa acum de culmea luxului in parfumerie: creeaza parfumuri personalizate. In plus, face consultanta de stil si design pentru diverse companii, marketing, analize de parfumuri si a conceput si cateva formule pentru creme, lotiuni sau parfumerie fina. A lucrat cu designerul Jean-Charles de Castelbajac, cu un bijutier american, are doua proiecte de parfumuri in lucru, iar blogul sau (http://www.1000fragrances. blogspot.com/ ) a fost remarcat de New York Times.
"Pentru un parfumier, o scoala de arhitectura sau de design inseamna mult mai multe avantaje pe plan estetic - nu esti un simplu amestecator de mirosuri, ci devii un facator de atmosfera", spune Coifan. "Si parfumurile au constructia lor, au ornamente, iar arhitectura mi-a permis o structurare mult mai completa si coerenta asupra lor." Institutul de la Versailles e singura scoala academica oficiala de parfumuri.
"Aici esti admis in urma unui examen, a unor teste olfactive si interviuri, care continua in timpul studiilor. Trebuie sa diferentiezi o iasomie din Egipt de una din Franta, India sau China, de exemplu, sau sa spui care parfum e mai concentrat. Una din muncile de baza ale parfumierului e, ca la vinuri, recunoasterea diverselor calitati ale materiei prime. Asta inseamna numeroase calitati olfactive si preturi, pe care trebuie sa le cunosti."
In cazul parfumurilor pe masura, parfumierul lucreaza cu miligrame de amintiri, sculptand in filigranul gusturilor fiecaruia. Are o clientela destul de restransa, dar variata, din Rusia, America de Nord, Franta, persoane cu care se intalneste si le creeaza un parfum, in functie de gusturile lor. "Pentru ca multe parfumuri au devenit de mare succes si sunt pe toate gardurile si gaturile, sunt persoan