Oamenii se căsătoresc pe baza unor sentimente care au importanţă „aici“ şi „acum“. Pe termen lung însă acestea nu mai contează. Sursa: Hepta
Pentru ca o căsnicie să dureze, trebuie să existe la ambii parteneri „disponibilitatea de a se schimba în funcţie de exigenţele celuilalt, de a-i accepta imperfecţiunile şi, nu în ultimul rând, de a fi atent la nevoile celuilalt“, este de părere psihologul Ovidiu Brazdău.
Până la divorţ, atât femeile, cât şi bărbaţii dau întotdeauna semne de insatisfacţie. „Dar semnalele nu sunt percepute, şi când le vine invitaţia de la avocatul de divorţ se simt de parcă ar fi picat din nori, se consideră victime, intră în depresie că i-a lăsat nevasta sau soţul după ani de căsnicie“, spune psihoterapeutul Marinela Somazzi Safta.
Într-un studiu publicat în „American Journal of Psychology“, psihologul Robert Sternberg, profesor la Universitatea Yale (SUA), a ajuns la concluzia că există şapte tipuri de cuplu predispuse la divorţ. „Pentru ca un cuplu să reziste, trebuie să aibă trei ingrediente: intimitate, pasiune şi implicare. Dacă unul dintre ele lipseşte, cuplul nu funcţionează“, arată Robert Sternberg.
1. Cuplul „unde-i iubirea?“. Toate cele trei ingrediente lipsesc. Se întâlneşte, de obicei, la cei căsătoriţi din interes.
2. Cuplul „simpatiei“. Există doar intimitatea. Sunt partenerii care înainte de a se căsători au fost foarte buni amici. După ce trece euforia sexuală, relaţia lor redevine una de prietenie.
3. Cuplul „îngâmfat“. Cei doi s-au îndrăgostit „la prima vedere“. Pasiunea şi excitaţia sexuală sunt ca un drog: efect rapid şi intens. După o perioadă, efectul trece şi partenerii vor căuta pe altcineva care să le provoace aceleaşi trăiri.
4. Cuplul „iubirea goală“. Doar implicarea îi mai uneşte pe cei doi. Sunt cuplurile căsătorite de mult, în