Vi-i mai amintiţi pe Domingo, Carreras şi Pavarotti, cântând la Campionatul Mondial din Italia? Au trecut 18 ani de-atunci, iar legăturile dintre operă şi fotbal par să fi rămas înţepenite în timp. Pe lângă beneficiile financiare şi câştigurile de imagine pe care le aduce organizatorilor, Euro 2008 se soldează şi cu niscaiva efecte nocive asupra instituţiilor din ţările-gazdă. Este cazul Austriei, mai precis al Operei de Stat din Viena, unul dintre cele mai prestigioase teatre lirice din lume.
Reprezentanţii Staatsoper au declarat că maratonul fotbalistic din această vară a avut urmări nefaste asupra audienţei înregistrate de spectacolele de aici. În timpul meciului disputat între reprezentativele Austriei şi Germaniei s-a înregistrat cea mai slabă participare a publicului meloman. Asta nu din pricină că iubitorii de operă au preferat să stea acasă sau să meargă la un local pentru a urmări partida de fotbal, ci pentru că mulţi dintre ei au fost prea speriaţi pentru a face drumul până la sala de spectacol. Li s-a părut mai acceptabil să piardă o reprezentaţie decât să-şi asume riscul de a se intersecta pe străzi cu hoardele de suporteri, care numai pentru comportamentul lor aristocratic nu sunt faimoşi.
Aşa se face că la Forţa destinului de luni, sala a fost ocupată în proporţie de doar 71 de procente. Unora li s-ar putea părea oricum o cifră rezonabilă, numai că la Opera vieneză biletele se vând, de regulă, în proporţie de 99%. Vânzările sunt dezamăgitoare şi la spectacolele ale căror planificări coincid cu zilele în care se joacă sferturile de finală ale Campionatului European. La acestea sunt, încă, disponibile tichete de toate categoriile, ceea ce nu se întâmplă prea des în capitala Austriei.
În aceste condiţii, oficialii de la Staatsoper au hotărât să suspende Baiadera, balet programat pentru 29 iunie, data în care se va disputa finala Euro 20