Piaţa imobiliară se află într-un moment de cotitură, în care marjele de profit se micşorează, investitorii speculativi caută zări mai „calde“, iar preţurile locuinţelor dau şi ele primele semne de scădere. Profiturile dezvoltatorilor scad pe fondul majorării costurilor, însă aceştia nu-şi mai permit să majoreze preţurile, care au ajuns la limita suportabilităţii. De aici, a rezultat o îngheţare a tranzacţiilor în prima jumătate a anului. „Lumea păr
Piaţa imobiliară se află într-un moment de cotitură, în care marjele de profit se micşorează, investitorii speculativi caută zări mai „calde“, iar preţurile locuinţelor dau şi ele primele semne de scădere.
Profiturile dezvoltatorilor scad pe fondul majorării costurilor, însă aceştia nu-şi mai permit să majoreze preţurile, care au ajuns la limita suportabilităţii. De aici, a rezultat o îngheţare a tranzacţiilor în prima jumătate a anului. „Lumea părea la un moment dat să nu înţeleagă că nu se poate merge la infinit în sus cu preţurile“, spune Francisc Peli, partener la casa de avocatură Nestor Nestor Dinculescu Kingston Petersen.
În acest context, primii care vor ceda sunt micii investitori speculativi, care se vor finanţa cu greu având deja credite contractate. „Toţi suntem curioşi în privinţa evoluţiei pieţei rezidenţiale, probabil cu gândul la marile profituri care s-au realizat din asemenea tranzacţii“, spune Dan Ionaşcu, directorul departamentului research al Cushman & Wakefield.
Cu toate acestea, nimeni nu vorbeşte despre o criză, ci mai degrabă despre o reaşezare a pieţei, o maturizare, care, în sfârşit, îşi face simţită prezenţa. Cumpărătorii nu mai cumpără oricum, oricând şi la orice preţ, ci analizează temeinic ofertele. Iar acest aspect e valabil pe toate sectoarele. „Unii dintre developerii mai neprofesionişti ar putea dispărea de pe piaţă pe măsură ce aceasta devine mai sofisticată“,