» Inspectorii au dispus oprirea temporara de la comercializare pentru 49.032 de jucarii si oprirea definitiva pentru 134 de jucarii, considerate a fi periculoase.
Comerciantii de jucarii din Romania au fost verificati in cursul lunii mai, in cadrul unei actiuni de control a ANPC, in scopul depistarii pe piata a acelor produse care pot fi periculoase pentru copii. A fost verificata prezenta avertismentelor de varsta, ca si a instructiunilor de asamblare (unde este cazul), astfel incat sa poata fi prevenite eventualele pericole ce pot decurge din achizitionarea unei jucarii nepotrivite/periculoase. Au fost verificati 644 de operatori economici si o cantitate de 304.346 jucarii, in valoare de 1,994 milioane lei. Controlul a evidentiat deficiente care au fost sanctionate cu 560 amenzi contraventionale, in valoare de 1,063 milioane lei. S-au constatat:
abateri privind marcarea denumirii si sediului producatorului la 225 operatori economici, pentru 21.229 produse lipsa oricarui marcaj de conformitate sau aplicarea concomitenta a marcajelor CE si CS (interzisa de HG 396/2003) la 41 agenti economici, pentru 16.065 jucarii
abateri in ceea ce priveste indicatiile de montare, asamblare si utilizare, precum si a avertismentelor privind potentialele pericole la folosire (lipsa precizarilor din Anexa 3 la HG 396/2003 privind asigurarea securitatii utilizatorilor de jucarii: marcarea grupei de varsta a copiilor carora le sunt destinate jucariile, necesitatea supravegherii copilului, purtarea echipamentului de protectie etc., netraducerea in limba romana), la 325 operatori economici, pentru 27.150 jucarii. » Inspectorii au dispus oprirea temporara de la comercializare pentru 49.032 de jucarii si oprirea definitiva pentru 134 de jucarii, considerate a fi periculoase.
Comerciantii de jucarii din Romania au fost verificati in cursul lunii mai, in cadru