Traian Basescu ar putea scoate un castig din infrangerile PD-L de la aceste alegeri, in frunte cu cea din Capitala. Partidul este in pragul unei dinozauriade, altfel spus al unei revolutii de catifea care sa-i mature pe liderii uzati care au fost trantiti de votul uninominal.
Au esuat nume grele in frunte cu Vasile Blaga, Radu Berceanu, Cezar Preda sau Maria Petre, oameni care, cu siguranta, ar fi avut pretentii si in toamna. In schimb s-au plasat mai bine fostii peledisti ai lui Stolojan si Flutur, acesta din urma incununat cu o victorie foarte importanta in Suceava.
Exista chiar speculatia ca vechea garda a PD-ului ar fi fost trimisa la inaintare tocmai pentru a se izbi de zid, astfel ca apoi sa nu mai aiba prea mult glas.
Asta nu va inseamna ca ei vor fi eliminati, ca dovada Blaga a fost determinat sa renunte, dupa model prezidential, la demisia pe care o promisese in caz de infrangere si se va ocupa in continuare de organizarea campaniilor PD-L. Ei vor trece in linia a doua, lasand locurile din primul rand unor figuri mai proaspete cu care partidul sa defileze in toamna. Se pare ca Traian Basescu vrea sa promoveze mai ales femei, ca Monica Iacob Ridzi, Roberta Anastase si Raluca Turcan.
Este posibil ca noua strategie a PD-L sa fie centrata pe Liviu Negoita, un personaj caruia unele sondaje, inca secrete, i-ar atribui o cota de incredere comparabila cu cea a presedintelui. Una dintre motivatiile posibile ale neangajarii sale in lupta pentru primaria generala fiind tocmai conservarea pentru functii mai inalte.
Strategia ar fi buna pentru partidul care vizeaza un scor suficient de mare pentru o guvernare pe cont propriu si care militeaza, cel putin declarativ, pentru reforma clasei politice. Ma tem insa ca rezerva de figuri noi si viguroase a partidului este tare subtirica. In plus, vorbim in continuare de