Din totalul despăgubirilor plătite de asiguratorii locali pe poliţele RCA, numai 1% reprezintă plăţile pentru vătămări corporale, în timp ce media la nivelul UE este de 50%. Dacă viaţa unui adult este asigurată la peste 100.000 de euro, suma medie plătită de asigurători în caz de deces nu depăşeşte 4.000 de euro, mult sub nivelul european, după cum a declarat Gheorghe Grad, director general al Societăţii Române de Brokeraj în Aisgurări (SRBA). Limita maximă de despăgubire pe poliţa RCA, stabilită prin lege, este de 750.000 de euro.
Românii care au asigurare RCA nu îşi cunosc drepturile, motiv pentru care de multe ori vinovaţii de accidente se lasă şantajaţi de victime şi acceptă să plătească din buzunarul lor ceea ce ar trebui de fapt să plătească firmele de asigurare, a adăugat el. „Se cunosc cazuri când autorul accidentului a plătit victimei sume imporante de bani, fără prezentarea unor dovezi, în schimbul reducerii pretenţiilor în instanţă. Aceşti bani ar trebui să îi plătească asigurătorul, în baza poliţei RCA“, este de părere Grad. Reprezentanţii brokerilor de asigurări susţin că asiguraţii ar trebui să fie mult mai bine informaţi despre drepturile pe care le au şi că ar trebui ca limitele minime de despăgubire în caz de accident să fie stabilite mult mai clar, pentru a ajuta beneficiarii să se adreseze instanţelor judecătoreşti. (V.R.)
Din totalul despăgubirilor plătite de asiguratorii locali pe poliţele RCA, numai 1% reprezintă plăţile pentru vătămări corporale, în timp ce media la nivelul UE este de 50%. Dacă viaţa unui adult este asigurată la peste 100.000 de euro, suma medie plătită de asigurători în caz de deces nu depăşeşte 4.000 de euro, mult sub nivelul european, după cum a declarat Gheorghe Grad, director general al Societăţii Române de Brokeraj în Aisgurări (SRBA). Limita maximă de despăgubire pe poliţa RCA, stabilită prin lege, este de