Urcatul scărilor, ultima soluţie a newyorkezilor în lupta cu obezitatea.
La New York, lupta cu obezitatea se dă pe scări. Peste tot vezi pancarte şi sloganuri care încurajează cetăţenii să folosească scările în locul ascensorului. În toate proiectele, arhitecţii iau serios în calcul scările - le concep cât mai atractive şi plăcute. Oraşul american a lansat un sport nou: tower running, care constă în urcarea în viteză a scărilor din imobile obişnuite sau zgârie-nori. Câştigă cine ajunge primul în vârf.
Nu sunt puţini cei care practică această formă de fitness, iar comună le este împărtăşirea unei experienţe extreme care conţine o doză bună de suferinţă fizică, relatează site-ul digicom.it.
Dincolo de asta, urcatul scărilor este o activitate fizică foarte utilă pentru a se menţine în formă fără orele extenuante şi costisitoare petrecute în sălile de sport, la care se adaugă dietele greu de respectat şi, în consecinţă, demoralizante.
Mereu la îndemână
Urcatul scărilor se poate face zilnic, când mergi la serviciu, când te întorci acasă, când mergi la cumpărături. Experţii confirmă că folosirea scărilor face bine, ameliorează activitatea cardiovasculară şi duce la consumul unui număr mult mai mare de calorii decât reuşeşte s-o facă joggingul, de exemplu. Cifrele sunt convingătoare: 15 minute de scări pe zi echivalează cu 30 de minute de alergare.
Aceiaşi experţi ne asigură că înlocuirea ascensorului cu urcatul scărilor în forţă are avantajele sale. Urcatul pe scări arde de 700 de ori mai multe calorii decât consumă organismul în repaus, în timpul deplasării cu ascensorul. Două minute de scări zilnic ard caloriile care duc la eliminarea kilogramului pe care, în medie, adulţii îl câştigă în greutate în fiecare an. Cei care ajung să urce cel puţin 20 de etaje pe săptămână (trei etaje pe zi) sunt su