Un proiect de lege iniţiat de social-democraţi conferă puteri inimaginabile preşedinţilor de consilii judeţene din România, transformându-i în baroni locali cu acte în regulă. La două săptămâni după ce dintre candidaţii la preşedinţia consiliilor judeţene s-a ales un câştigător, social-democraţii vor să sporească atribuţiile şefilor de administraţii locale, ridicându-i la rangul de preşedinţi de judeţ. Schiţa proiectului dospit în bucătăria social-democrată a fost prezentată ieri de preşedintele PSD Dolj, Ion Prioteasa, ca măsură în cadrul procesului de descentralizare, după ce luni toţi social-democraţii care au câştigat preşedinţiile consiliilor judeţene au participat la o întâlnire cu liderii partidului la Bucureşti.
Preşedintele CJ preia sarcinile prefectului Încercarea de a prelua atribuţiile care îi revin prefectului este evidentă încă de la primul alineat al proiectului, unde se specifică faptul că „preşedintele Consiliului Judeţean este garantul respectării legii şi a ordinii publice la nivel judeţean şi este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat“. Cu deosebirea că prefectul doar „asigură“ respectarea şi aplicarea legilor şi a ordinii publice, exact aceeaşi prevedere este trecută în Legea nr. 340/2004 republicată privind Instituţia Prefectului la articolul 24. Printre alte atribuţii, prefectul „asigură, la nivelul judeţului sau, după caz, al municipiului Bucureşti, realizarea intereselor naţionale, aplicarea şi respectarea Constituţiei, a legilor, a ordonanţelor şi hotărârilor guvernului, a celorlalte acte normative, precum şi a ordinii publice“, se arată în actul normativ.
Poliţia, în subordinea consiliului judeţean Cea mai interesantă dintre prevederile proiectului de act normativ se regăseşte la articolul 8, unde se specifică faptul că majoritatea serviciilor publice deconcentrate vor fi subordonate preşedintelui c