ANII ’60
Capitalismul este pe marginea prăpastiei
Bonn 7 (Agerpres). - În cursul anului 1959, la Şantierele navale de la Lübeck, au fost concediaţi 1.130 de muncitori. Potrivit relatărilor ziarului „Neues Deutschland“, în regiunea Ruhr continuă concedierile de mineri. În viitorul apropiat vor fi închise încă trei mine care aparţin societăţii „Harpener Bergbau A.G.“. După cum subliniază ziarul, încă 19.000 de muncitori de la întreprinderile carbonifere din regiunea Ruhr sunt ameninţaţi cu şomajul.
Londra 7 (Agerpres).- Ministerul de Finanţe al Angliei a anunţat că rezervele de aur şi valută străină ale zonei lirei sterline au scăzut în luna decembrie 1959 cu 85 milioane de lire sterline. Una din cauzele scăderii rezervelor a fost achitarea procentelor pentru împrumuturile contractate din SUA. În total, în anul 1959 rezervele de aur şi valută ale zonei lirei sterline au scăzut cu 119 milioane de lire sterline. („Scânteia“, vineri, 8 ianuarie 1960)
ANII ’70
Maşinile calcă pe nervii bucureştenilor
Nu mai auzim sirenele fabricilor, semnalele insuportabile ale claxoanelor, sunetele clopotelor de tramvaie. Totuşi, la anumite ore, zgomotele, depăşind cu mult limitele admise, calcă - după cum se zice - pe nervii oamenilor, îi împiedică să-şi desfăşoare normal munca, ori să se odihnească. (...) Pe Şos. Ştefan cel Mare, de pildă, numărul sporit de „foni“ (peste normal), înregistrat la anumite ore, se datorează mai ales trepidaţiilor caroseriilor camioanelor şi basculantelor care, nefiind puse la punct, scârţâie din toate încheieturile. Pe bună dreptate sunt retrase din circulaţie maşinile cu defecte tehnice, care ar putea da naştere la accidente de circulaţie. Dar sănătatea oamenilor este periclitată şi datorită (sic!) exceselor sonore provocate de „defecţiunile tehnice“ la maşinile ale că