Vom continua intalnirile atat cu reprezentantii consumatorilor europeni, cat si cu cei ai industriei de profil pentru a se structura o legislatie clara."
Csibi Magor
Mai mult de jumatate din populatia adulta europeana este supraponderala sau obeza, iar in randul tinerilor numarul persoanelor cu probleme de greutate creste anual cu 400.000. Simplificarea etichetarii este un prim pas concret in lupta impotriva obezitatii.
"Educatia consumatorilor ramane insa cel mai important element. Cetateanul european are dreptul de a alege in cunostinta de cauza si de a consuma produsele pe care le considera cele mai sanatoase pentru alimentatia lui", a declarat europarlamentarul roman Csibi Magor, vicepresedintele Comisiei de Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentelor din Parlamentul European, in deschiderea audierii publice "O etichetare eficienta a alimentelor in lupta impotriva obezitatii".
Comisia Europeana a lansat o propunere de regulament privind informarea consumatorilor referitoare la produsele alimentare. Mai exact, s-a discutat despre care ar fi cea mai eficienta etichetare pe produsele alimentare, astfel incat consumatorii sa nu fie indusi in eroare.
Obiectivele generale ale acestei propuneri de regulament sunt facilitarea unor alegeri avizate, sigure, sanatoase si durabile din partea consumatorilor, furnizarea unor informatii pertinente si utile, o buna functionare a pietei interne si incurajarea unui mediu de piata care sa favorizeze concurenta. In urma studiului rezultat dupa consultarea publica, a reiesit ca toate partile interesate s-au aratat nemultumite cu privire la legislatia actuala, dar opiniile referitoare la modalitatea corecta de etichetare sunt diferite. Astfel, s-au identificat unele probleme: lista elementelor nutritive care ar trebui incluse pe partea din fata a etichetei, modelul cel mai clar de