Interviu cu seful Clinicii de Cardiologie din Targu-Mures, dr. Imre Benedek
» Medicul targumuresean Imre Benedek, seful Sectiei de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta de la Targu-Mures, este unul dintre cei mai activi cardiologi romani. Participarea sa la multiple conferinte internationale si organizarea unor asemenea evenimente la Targu-Mures i-au dus faima si peste hotare. Cel mai important este insa ca Benedek este cautat de pacienti din toata tara, reprezentand pentru multi bolnavi marea speranta. De-a lungul timpului, de multe ori a fost in centrul unor scandaluri care s-au stins insa la fel de repede pe cat au inceput. A fost si consilier al ministrului Sanatatii, iar atunci a fost acuzat ca a dirijat fonduri spre clinica pe care o conduce. Ultima oara insa dr. Imre Benedek a fost acuzat ca a facut experiente pe fiinte umane printr-un transplant neautorizat la Autoritatea Nationala de Transplant, ale carui rezultate sunt deocamdata favorabile pacientilor.
» Domnule doctor, unde se situeaza, din perspectiva cardiologiei, sistemul sanitar romanesc comparativ cu cele din restul Uniunii Europene?
Imre Benedek: Sistemul de asistare a bolnavilor cardiovasculari are o lege elaborata de Ministerul Sanatatii, care se situeaza ca si conceptie la nivelul celei europene. Acesta este un avantaj, dar este totodata un mare dezavantaj pentru ca aceasta lege a fost si cred ca si trebuia croita dupa cerintele si asteptarile bolnavului care este cetatean european si nu poate fi diferentiat ca traieste aici sau dincolo, insa baza materiala, structurile umane si mentalitatea sunt departe. Despre ce vorbesc? Un simplu exemplu: asistarea bolnavului cardiovascular in situatii de criza – cum ar fi infarct miocardic acut – este foarte bine descrisa, ca si metodele de asistare, dar consider ca ne aflam departe de acestea.
@N_