Anual, în România, se nasc 1.000 de copii cu malformaţii cardiace
Doar 300 sunt operaţi, din lipsă de specialişti
Aproximativ 1.000 de bebeluşi se nasc în România, în fiecare an, cu malformaţii cardiace. 900 dintre aceştia au nevoie de intervenţia chirurgicală care să le ofere o şansă să trăiască în primul an de viaţă. Din păcate, în România nu există un centru de chirurgie cardiacă pediatrică şi sute de copii sunt condamnaţi la moarte. Vecinii unguri au o astfel de clinică din 1980, potrivit specialiştilor români.
Într-un an, la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, în medie, doar 270 de copii pot fi operaţi. La Institut nu există decât un singur bloc operator pentru aceste intervenţii şi o singură echipă specializată, iar programările se fac cu 2-3 luni înainte. Copii de 8 kilograme sau şi mai puţin mai sunt operaţi la institutele de cardiologie din Cluj şi de la Bucureşti. Alţii reuşesc să fie operaţi în străinătate. Una peste alta, însă, probabil că peste 500 de copii nu ajung să fie operaţi.
Operaţia pe inimă a unui copil costă dublu decât pentru un adult
Specialiştii spun că incidenţa acestor afecţiuni nu este mai mare în România, numai că în ţările dezvoltate pacienţii sunt diagnosticaţi şi operaţi de la vârsta de 2-3 sau 6 luni. În unele cazuri, „afară”, unii copii sunt operaţi intrauterin pentru malformaţii grave care le-ar putea curma viaţa înainte de a vedea lumea. Cauzele acestor malformaţii nu sunt cunoscute. Specialiştii mai spun că la noi nu sunt chirurgi formaţi pentru a opera copii foarte mici.
Medicii spun că şi costul intervenţiei pentru un copil este mai mare decât pentru un adult, putând fi chiar dublu sau mai mult. Micul pacient are nevoie de mai multe zile de reanimare, ceea ce creşte costurile internării. Iar Casa de Asigurări de Sănătate nu are un tarif special pentru cop