Una din principalele noutăţi aduse de această săptămånă din punct de vedere bursier o reprezintă orarul prelungit de tranzacţionare, introdus de Bursa de Valori Bucureşti. Efectele bune întårzie însă. Ora de deschidere a rămas 10:00, cu o sesiune de predeschidere de la 9:30 la 10:00, însă ora de închidere a devenit acum 16:30 în loc de 14:30, cum ne obişnuisem în ultimii ani. Modificarea a fost făcută pornind de la sugestia investitorilor locali şi în urma uno
Una din principalele noutăţi aduse de această săptămånă din punct de vedere bursier o reprezintă orarul prelungit de tranzacţionare, introdus de Bursa de Valori Bucureşti. Efectele bune întårzie însă.
Ora de deschidere a rămas 10:00, cu o sesiune de predeschidere de la 9:30 la 10:00, însă ora de închidere a devenit acum 16:30 în loc de 14:30, cum ne obişnuisem în ultimii ani. Modificarea a fost făcută pornind de la sugestia investitorilor locali şi în urma unor dezbateri şi consultări publice găzduite pe site-ul de internet al bursei bucureştene. Brokerii au fost destul de sceptici faţă de efectul unei astfel de măsuri în acest moment, însă firesc era ca piaţa să urmeze dorinţa investitorilor.
Din păcate, valoarea cumulată a tranzacţiilor nu a fost deloc impulsionată de această schimbare. În săptămåna anterioară modificării orarului, rulajul total al bursei pe segmentul de acţiuni a fost de 158,9 milioane lei, iar pe parcursul săptămånii încheiate, valoarea schimburilor a scăzut la circa 119,5 milioane de lei. Aşadar, nu numai că nu am avut o îmbunătăţire a tranzacţionării, ci chiar am consemnat o scădere.
Sigur că decizia este bună şi îşi va arăta efectele benefice la un moment dat. Ceea ce s-a întåmplat în săptămåna curentă arată însă că, pentru a avea o bursă puternică, este necesar să fim atractivi pentru investitorii instituţionali străini. Din păcate, investitorii instituţionali