Zece proiecte pentru construire de drumuri, rămase fără finanţare UE
Pe ultima sută de metri înainte de raportul Comisiei Europene din 23 iulie, ce poate penaliza Bulgaria mai ales la banii europeni, administraţia de la Sofia doreşte să demonstreze că are şi iniţiative anticoruţie. Bulgaria a anunţat, ieri, că a blocat o serie de proiecte finanţate de Uniunea Europeană în valoare de aproximativ 90 de milioane de euro. Măsura a fost luată pentru a preveni corupţia şi pentru a evita astfel eventuale sancţiuni din partea Bruxellesului pentru folosirea necorespunzătoare a fondurilor comunitare, relatează Mediafax. Fondurile „îngheţate” reprezintă aproape o cincime din cele 550 de milioane de euro contractate de Bulgaria prin programul de asistenţă tehnică de preaderare.
Guvernul socialist de la Sofia a precizat că printre proiectele ce nu vor mai beneficia de fonduri europene se numără aproximativ zece, care vizează infrastructura rutieră -
Bruxellesul a intensificat monitorizarea Bulgariei, care s-a alăturat Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007, împreună cu România, şi a avertizat autorităţile de la Sofia că riscă să piardă ajutoare în valoare de sute de milioane de euro dacă nu ia măsuri care să ducă la combaterea corupţiei şi a criminalităţii organizate. De fapt, Comisia Europeană a îngheţat deja circa 450 de milioane de euro ce reveneau Bulgariei în baza programelor de preaderare în domeniul asistenţei tehnice, dezvoltării şi agriculturii, după ce a indicat că Bulgaria nu progresează în lupta împotriva corupţiei.
Deşi oficial a declarat război crimei şi câştigurilor ilicite, Bulgaria nu a reuşit să pedepsească niciun oficial de rang înalt vinovat de acte de corupţie şi nici să trimită la închisoare capii organizaţiilor criminale.
Şeful agenţiei pentru drumuri – acuzat de abuz
Din temerea că va pierde şi mai mulţi bani europeni, Bulga