Deşi sunt riscante, împrumuturile în monedă exotică sunt recomandate de brokeri clienţilor, întrucât sunt mai ieftine decât cele în lei În ciuda semnalelor de alarmă trase de
Deşi sunt riscante, împrumuturile în monedă exotică sunt recomandate de brokeri clienţilor, întrucât sunt mai ieftine decât cele în lei
În ciuda semnalelor de alarmă trase de banca centrală privind riscurile asociate finanţării în monede exotice, brokerii de credite au susţinut împrumutul în moneda elveţiană.
Banca Naţională a României (BNR) a atras în nenumărate rânduri atenţia asupra riscurilor pe care le implică creditarea populaţiei în franci elveţieni. Cei care apelează la împrumuturi în această monedă sunt expuşi riscului valutar, dat atât de variaţia leului faţă de euro, cât şi a francului faţă de moneda unică.
În ciuda acestor semnale, un volum de 69,09 milioane de euro de credite în franci elveţieni a fost intermediat în 2007 de companiile membre ale Asociaţiei Române a Brokerilor de Credite (A.R.B.C.). Mai exact, această valoare reprezintă 31% din totalul creditelor intermediate de membrii Asociaţiei în cursul anului trecut, respectiv 222,79 milioane de euro.
Deşi nu ignoră sfaturile băncii centrale, brokerii de credite susţin că, în condiţiile creşterii ratei dobânzii-cheie, creditele în moneda elveţiană s-au dovedit adeseori mai profitabile pentru client.
"Suntem conştienţi de riscul valutar care se aplică, de altfel, la toate valutele. Având în vedere însă creşterea dobânzii de referinţă la leu, românii nu se vor împrumuta din patriotism în moneda naţională", a declarat ieri Anca Bidian, preşedintele Asociaţiei.
În plus, oficialii Asociaţiei au menţionat că există oricând posibilitatea conversiei sau a refinanţării împrumutului, în cazul în care francul elveţian nu va mai fi o monedă atractivă.
Creditele în franci elveţieni sunt