Guvernul e pe cale să reintroducă pe piaţa românească o substanţă care a fost interzisă de Comisia Europeană din cauza ineficienţei în tratarea pestei porcine Aprobarea utilizării
Guvernul e pe cale să reintroducă pe piaţa românească o substanţă care a fost interzisă de Comisia Europeană din cauza ineficienţei în tratarea pestei porcine
Aprobarea utilizării vaccinului "marker" va prelungi embargoul ridicat Românei de UE, cu prejudicii incalculabile pentru toţi producătorii de carne din ţara noastră.
O mare companie multinaţională cu profil suinicol a cerut, la începutul acestei luni, permisiunea de a utiliza vaccinul antipestă de tip marker, cu toate că respectiva substanţă s-a dovedit a fi total neadecvată în tratamentul pestei porcine.
Compania precizează, în solicitarea sa adresată Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Sănătate Alimentară (ANSVSA), că va suporta toate costurile legate de utilizarea markerului pe post de vaccin antipestă.
Având în vedere necesarul estimat de peste un milion de doze a câte 2,5 euro bucata, putem spune că totalul costurilor s-ar putea ridica la cel puţin 2,5 milioane de euro. Numai că aceeaşi companie urmează să primească, de la statul român, o despăgubire în valoare de 11 milioane de euro pentru că - surpriză! - a fost afectată de pesta porcină tocmai din cauza utilizării acelei substanţe inutile în tratamentul preventiv.
Altfel spus, dacă reuşeşte această "afacere", compania în cauză primeşte de la stat 11 milioane şi cheltuie doar 2,5 milioane de euro.
Foarte bine (pentru ei), am putea spune, dar reamintim că însăşi practica vaccinării porcilor în fermele organizate profesional este sancţionată de Uniunea Europeană cu interzicerea vânzării cărnii de porc pe piaţa comunitară. În plus, chiar dacă vaccinarea se practică într-o singură fermă din România, interdicţia accesulu