Monopolul Hidroelectrica şi Nuclearelectrica va fi spart de primul consorţiu privat care va produce energie electrică în România, în parteneriat cu Termoelectrica.
E.On şi Enel vor construi la Brăila o termocentrală pe cărbuni cu o capacitate de 800 MW, proiect echivalent cu primul pas în privatizarea producătorilor de energie şi cu salvarea unităţilor termo din România. „Dacă nu vom încheia parteneriate similare pentru celelalte trei sucursale Termoelectrica (Doiceşti, Borzeşti şi Paroşeni - n.r.) vom fi nevoiţi să le închidem“, a spus ieri, la Neptun, Ioan Ungureanu, director general Termoeletrica.
Consumatorii casnici vor putea avea un preţ mai mic la energia electrică, în condiţiile în care competiţia pe piaţa producătorilor se înteţeşte. De altfel, multe companii private, printre care Petrom, Alro şi Interagro sau Energy Holding, îşi vor construi centrale pentru consumul intern, iar surplusul îl vor livra în sistem.
Mai puternică decât un reactor
Negocierile pentru parteneriatul semnat ieri au durat doi ani, iar Termoelectrica va deţine 20% din noua centrală, restul participaţiei fiind împărţit de nemţi şi italieni în proporţie de 70% şi, respectiv, 30%.
„Acesta este cel mai important moment în restructurarea producerii de energie de la noi, în condiţiile în care 70% din capacităţile Termoelectrica sunt mai vechi de 30 de ani. Centrala va fi cel mai mare grup de producere din România, cu cea mai mare putere unitară (un reactor nuclear are doar 700 MW - n.r.), adică Nuclearelectrica va avea în noi un concurent serios“, a menţionat Ungureanu.
Investiţia totală de la Brăila va fi de circa un miliard de euro, iar construcţia centralei va începe în 2010, urmând să fie finalizată în 2014-2015. Energia produsă la Brăila va fi livrată fie direct către unităţile de furnizare proprii, aşa cum i