ING Asigurari de Viata si ING Fond de Pensii au anuntat joi ca vor contesta sanctiunea de peste 1,38 milioane lei impusa de arbitrul pensiilor private, pe motiv ca externalizarea serviciilor catre compania olandeza nu a modificat cu nimic prevederile prospectelor fondurilor administrate.
ING sustine ca cele doua companii si-au pastrat integral responsabilitatea in acest sens si ca Hotararea din aprilie a CSSPP nu poate prevala legislatiei primare. In replica, oficialii Comisiei de supraveghere spun ca legislatia primara nu prevedea nimic despre externalizare.
„In deplin acord cu cadrul legal, ING Fond de Pensii si ING Asigurari de Viata au hotarat sa apeleze la serviciile si expertiza ING Asset Management - Sucursala Bucuresti in beneficiul participantilor. ING Asigurari de Viata si ING Fond de Pensii sunt in continuare responsabile in fata clientilor si a autoritatii de supraveghere. Politica de investitii si prospectele fondurilor ING sunt respectate 100%”, a declarat Bram Boon, director general ING Asigurari de Viata si presedinte al Consiliului de Administratie ING Fond de Pensii.
Boon sustine ca cele doua companii nu si-au delegat responsabilitatile catre compania olandeza.
„ING Asigurari de Viata si ING Fond de Pensii pastreaza responsabilitatea pentru deciziile de investitii si aproba toate tranzactiile fondurilor de pensii, activele fondurilor de pensii ING fiind in permanenta pastrate la banca depozitara din Romania”, explica Bram Boon.
ING si CSSPP se cearta pe cadrul legal
Mai mult, ING este de parere ca Hotararea din aprilie a CSSPP nu poate avea intaietate in fata legislatiei primare.
"Cadrul legal din Romania, inclusiv legislatia sistemului de pensii private, permite externalizarea activitatii de investire a activelor fondurilor de pensii, asadar nu exista o baza legala pentru