Oamenii de stiinta se straduiesc sa descrie mecanismele placerii si motivatiile care ne aduc mai aproape de fericire. Cand mancam o prajitura sau o inghetata ne simtim fericiti? Oare de ce? Si totusi banii nu sunt comestibili si ne aduc si ei fericirea, la fel ca si nasterea unui copil...
Fapte bune, fapte rele...
Specialistii in neurologie au incercat sa afle, printr-un experiment facut pe un lot de cobai, modul in care creierul uman "gaseste" fericirea intr-o rasplata. Potrivit revistei "Nature", animalele - sugereaza rezultatul testului - au un sistem de "recompense" corelat anumitor "fapte bune", care simultan le face sa se simta bine. Acelasi sistem este folosit si pentru a le semnaliza ce se intampla cand fac fapte rele, negative.
Si totusi, spre deosebire de animale, oamenii sunt capabili de lucruri care nu le produc in mod automat placere, cum ar fi satisfacerea instinctelor primare - nevoia de mancare, sex si securitate -, ci au o complexitate motivationala, care merge de la castiguri materiale pana la cele spirituale. Geoffrey Schoenbaum, cercetator la Universitatea Maryland din Baltimore, crede ca oamenii sunt in stare sa adopte un tip de comportament planificandu-si anumite scopuri pe diferite termene. El exemplifica: "Muncesti mai mult cand vrei cu ardoare un anumit lucru, de pilda o masina noua".
Creierul trimite semnale in tot corpul cu ajutorul neurotransmitatorilor, dintre care unii - serotonina si dopamina - au efect euforizant si sunt adesea asociati cu starea de bine, cu buna dispozitie. Eliberarea endorfinelor - substante chimice produse de catre creier ca raspuns la o varietate de stimuli - dupa ce se mananca ciocolata explica sentimentul de confort/placere pe care care multi oameni il asociaza cu acest aliment.
Sunetul si lumina
Utilizand variatii ale teoriei reflexului