Universităţile europene aşteaptă în această vară mii de cereri de înscriere din partea tinerilor români Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, accesul tinerilor din ţara
Universităţile europene aşteaptă în această vară mii de cereri de înscriere din partea tinerilor români
Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, accesul tinerilor din ţara noastră la universităţile din cele două ţări a devenit mult mai uşor.
Cum sesiunile de înscrieri la facultăţile din cele două ţări au început deja, mii de tineri români sunt aşteptaţi să se înscrie în această vară la universităţi din Italia şi Spania.
În cazul Spaniei, începând din această vară, românii nu vor mai fi obligaţi să susţină un examen de admitere. Tinerii care au terminat liceul în România şi vor să urmeze cursurile universitare în Spania sunt însă nevoiţi să-şi echivaleze diploma de bacalaureat, obligatoriu tradusă şi legalizată.
Cu diploma trebuie să se prezinte la Ministerul Educaţiei spaniol (MES) sau la Universitatea Naţională de Educaţie la Distanţă (UNED), de unde vor primi un certificat, echivalentul diplomei spaniole de bacalaureat, cu care se pot înscrie la orice universitate.
Sistemul de echivalare
Media de absolvire a examenului de bacalaureat din România trebuie echivalată de Ministerul Educaţiei spaniol, după cum urmează:
Elevii care au terminat liceul în Spania susţin examenul de bacalaureat şi, în plus, dau un alt examen (selectividad) pentru a se putea înscrie la universitate. Candidaţii sunt admişi în ordinea descrescătoare a mediei obţinute la "selectividad" sau, în cazul studenţilor străini, a mediei acordate prin echivalare de către MES sau UNED.
Copiii imigranţilor îşi urmează părinţii
Alina Gabriela Toader, 20 de ani, s-a înscris anul trecut la secţia de Publicitate şi Relaţii Publice a Facultăţii de Ştii