» Prefectul Capitalei a fost si el prins in furtuna schimbarii prefectilor, pe care premierul Calin Popescu Tariceanu a declansat-o o data cu iesirea PD-L de la guvernare. Ca intotdeauna, oficial este invocat principiul "mobilitatii functiei". Neoficial, Deaconescu si multi alti prefecti au cazut din cauza toanelor politice.
» Legea functionarilor publici i-a scos pe acestia din jocul politic, dar ii protejeaza mai mult de forma. Specialistii cred ca un principiu menit sa previna coruptia – functionarul public poate fi schimbat periodic din functie, pentru a nu prinde radacini – ii transforma pe prefecti in ceea ce erau inainte: clienti politici aflati la cheremul puterii.
Dupa democrata mioara Mantale, liberalul Catalin Deaconescu este al doilea prefect al Capitalei schimbat in mai putin de un an de premierul Calin Popescu Tariceanu. Desi functia a fost depolitizata prin lege in urma cu doi ani, numirile au fost facute dupa aceleasi criterii. Incepand cu 2006, conform noii legi a functionarilor publici, prefectii sunt asimilati corpului de inalti functionari publici. Totusi, dupa iesirea PD-L de la guvernare in 2007, majoritatea prefectilor schimbati din functie de premier au fost cei numiti din partea PD-L. Foarte putini, printre care si Deaconescu, au fost liberali. Noua lege a fost gandita asa incat inaltii functionari publici, de genul prefectilor, sa fie protejati de jocurile politice, astfel ca acestia nu mai pot fi demisi. In schimb, noua parghie de control politic al Guvernului asupra prefectilor este principiul "mobilitatii functiei". Un prefect poate fi schimbat din functie, retrogradat sau mutat in alta structura administrativa, fara ca legea sa specifice niste criterii dupa care acest principiu poate fi aplicat.
Vicepresedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, Eugen Coifan, spune ca "mobilitatea functiei