Tandemul presedinte de Consiliu Judetean cu primar de resedinta de judet a permis reinscaunarea vechilor grupuri de interese de pe timpul PSD si legitimarea celor deja existente. „Financiarul" a dat o raita prin afacerile si cercurile de interese prin care se invart cei doi „vatafi" ai fiecarui judet, astazi urmand sa va prezentam „cuplurile tamaduitoare" din jumatatea de nord a tarii, care va vor intampina „cu paine si sare” de va hotarati sa investiti intr-o fabricuta pe „teritoriul” lor sau sa castigati o licitatie publica organizata in aceste judete.
Tandemurile din cele 20 de judete din jumatatea de nord a tarii isi impart timpul dintre o licitatie publica acordata sponsorilor de partid cu propriile afaceri, care se intind de la mici SRL-uri de comert cu amanuntul pana la cumpararea/vanzarea de energie electrica de la marii producatori de stat. Principalele centre industriale - Clujul, respectiv Iasiul - au avut o evolutie similara: daca in cazul primului, grupurile de interese din jurul PD-L si-au intarit influenta - Emil Boc aducandu-si finul la sefia Consiliului Judetean - in cazul celui de-al doilea PSD-ul a recastigat Primaria Iasiului si, in plus, are acum si sefia Consiliului Judetean, ambii ocupanti ai portofoliului fiind arondati aceluiasi grup de interese din jurul unui marunt „jongleur politico-economic”, Cezar Caluschi.
Reintoarcea lui Sechelariu
Poate cel mai neasteptat rezultat al uninominalului pentru cele 20 de judete din nordul tarii este inscaunarea la sefia Consiliului Judetean al judetului Bacau a aparent neinsemnatului Andrei Benea de la PSD. Acesta insa readuce la suprafata intreaga retea de interese economice a fostului primar al Bacaului, Dumitru Sechelariu, caruia i-a fost sef de cabinet cand acesta era inca in functie.
La prima vedere, Benea este un tanar politician in devenire, de numai 33 d